z rodzina tylko na zdjęciu.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gregory98
    Drive
    • 2011
    • 54

Zamieszczone przez mrfazi
    Myślę, że to jest już przesądzone, dlatego dyskusja idzie raczej w kierunku formatu :diabelski_usmiech
    srutututu :P
  • skalar
    Rider
    • 2010
    • 575

mam pytanko,mój ojciec posiada mieszanie i chce je sprzedać mojej bratowej (brata żona) żebym nie mógł dochodzić żadnych praw spadkowych.czy jest taka możliwość??

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Pewnie że może sprzedać, w końcu to jego.

Komentarz

• 2.0-16v Michał
        RS
        • 2013
        • 4038
        • Octavia III (5E3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM
        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Nie jestem pewien w 100% ale wydaje mi sie że jest :?
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1195
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

jeśli je sprzeda, zanim odejdzie do krainy wiecznych łowów, to nic mu nie zrobisz - to jest jego mieszkanie i może je sprzedać na rzecz Caritasu.

Jest instytucja zachówku, ale działa ona wtedy, kiedy zmarły przepisał wszystko na określone osoby, pomijając swoich najbliższych zstępnych w testamencie. Wtedy od obdarowanych można domagać się zachówku. Ale to działa tylko wobec obdarowywanych, a nie od kupujących.

Prośba o poprawkę jeśli się mylę.

[ Dodano: Czw 13 Lut, 14 10:00 ]
          Zamieszczone przez westwi78
          Pewnie że może sprzedać, w końcu to jego. Jednak to mieszkanie wejdzie do masy spadkowej i będzie miała znaczenie przy zachowku.
          Jakim cudem wejdzie? Wejść to może kasa z jego sprzedaży.
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----
          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

robreg, tak, masz racje to dotyczy darowizny...musze jeszce doczytać, ale tak chyba jest.
            tylko że pieniądze ze sprzedaży tego mieszkania wejdą w masę spadkową.

poczytaj sobie też:

ps. zainwestuj 100 w porade u najbliższego radcy prawnego, albo poszukaj darmowych w okolicy (pewnie są).

Komentarz

• robreg
              L&K
              • 2010
              • 1195
              • Octavia I (1U2)
              • AXP 1.4 MPI 75 KM

w tym przypadku nie ma chyba co się radzić. spadek - tak, jest ochrona najbliższych (o ile np. dzieci nie wykazały się rażąco złym zachowaniem, co może ustalić sąd - w takich sytuacjach zachówek może zostać anulowany), darowizny - nie jestem pewien. Ale sprzedaż? wydaje mi się, że w żadnym wypadku.
              Pozdrawiam, Robreg.
              ----

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez robreg
                Ale sprzedaż? wydaje mi się, że w żadnym wypadku.
                tzn co masz na myśli?

Komentarz

• robreg
                  L&K
                  • 2010
                  • 1195
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXP 1.4 MPI 75 KM

że w żadnym wypadku przedmioty po sprzedaży nie wchodzą w jakikolwiek sposób do puli spadkowej / ewentualnych jakichkolwiek roszczeń / nie wchodzi to w działkę ochrony osób wykluczonych ze spadku..
                  Pozdrawiam, Robreg.
                  ----

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

że w żadnym wypadku przedmioty po sprzedaży nie wchodzą w jakikolwiek sposób do puli spadkowej
                    tak, oczywiście. Z tym że pieniądze uzyskane z tej sprzedaży już tak.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

No wlasnie, a jak potem ojciec kwote ze sprzedazy podaruje wnukom, to drugi syn nie bedzie mial mimo wszystko nic z tego - dobrze kombinuje :?:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Darowizna się liczy do zachowku. Może to jednak przysłowiowo "przepić" i wtedy nie ma nic

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

skalar, do czasu do kiedy twój Tato żyje, moze ze swoim majatkiem zrobić co mu się żywnie podoba (sprzedać, rozdać, darować) i nikt nie ma nic do tego. Jest to jego własność, którą może w sposób dowolny rozporządzać.
                          Po jego śmierci, sprawa wygląda już tochę inaczej, bo wchodzi tu do gry prawo spadkowe i albo jest dziedziczenie testamentowe (jeśli zmarły pozostawił testament), albo dziedziczenie ustawowe (jeśli testamentu nie ma).
                          W każdym razie, do czasu śmierci, jego majątek jest TYLKO I WYŁĄCZNIE jego majątkiem i tobie jako dziecku nic do tego.
                          Mówię oczywiście o jego majątku odrębnym, który nie wchodzi do majatku wspólnego małzonków, bo jeśli chodzi o majątek wspólny, to wtedy decyzję o rozporządzeniu nim muszą podejmować oboje małżonkowie (czyli Tato razem z Mamą), nie zmienia to jednak faktu, że Ty jako dziecko nie masz tu nic do powiedzenia.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Chłopak pyta o tu i teraz a Wy mu już ojca pochowaliście

Niestety teraz może z tym zrobić co zechce. A jak mu się spodoba i będzie miał ciężką sytuację to może jeszcze zasądzić od dzieci alimenty na opiekę nad nim... soory takie mamy państwo :lol:
                            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Skalar, zawsze możesz wnieść sprawę o unieważnienie aktu notarialnego, ponieważ celem aktu jest tylko i wyłącznie pozbawienie Cię ewentualnego spadku. A to jest sprzeczne z naczelną zasadą sprawiedliwości społecznej.

Można pozbawić ewentualnego spadkobiercę możliwości dziedziczenia, ale musiałby złożyć do sadu wniosek o uznanie cię niegodnym dziedziczenia. Ale żeby Cię uznać niegodnym musiałbyś najpierw np. ojca pobić, okraść, ukraś lub podrobić testament zmarłego itp...

Może też Cię stary wydziedziczyć o ile jesteś:
                              - narkomanem
                              - hazardzistą
                              - alkoholikiem
                              - prostytuujesz się
                              - uchylasz się od pracy i pasożytujesz na innych

Jak stary sprzeda mieszkanie i pieniądze przepije albo da pod stołem komuś - to nic nie powąchasz, ale jak zemrze i będzie mieć na kocie to można powiedzieć że je masz.

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                soory takie mamy państwo :lol:
                                a co ma państwo do tego?

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  Skalar, zawsze możesz wnieść sprawę o unieważnienie aktu notarialnego, ponieważ celem aktu jest tylko i wyłącznie pozbawienie Cię ewentualnego spadku. A to jest sprzeczne z naczelną zasadą sprawiedliwości społecznej.
                                  Kazik, co Ty pitolisz... Masz dzieci więc nie możesz sprzedać nieruchomości bo kiedyś umrzesz i nie dostaną jej w spadku ???

Komentarz

• aro_40
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1529
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Re: z rodzina tylko na zdjęciu.

Zamieszczone przez skalar
                                    mam pytanko,mój ojciec posiada mieszanie i chce je sprzedać mojej bratowej (brata żona) żebym nie mógł dochodzić żadnych praw spadkowych.czy jest taka możliwość??
                                    skalar, a kiedy Twój ojciec nabył to mieszkanie? Nie wiem jaki jest status Twojej rodziny (rozwód czy śmierć Twojej matki), ale jesli mieszkanie było kupione w czasie gdy tworzyli jeszcze małżeństwo, to byc może masz jeszcze coś do gadania.
                                    Trochę za mało wiedzy podałeś. Jeśli ojciec kupił mieszkanie gdy był już sam, to nie masz nic do tego co zrobi z tym mieszkaniem.
                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Zamieszczone przez dato
                                      Kazik, co Ty pitolisz... Masz dzieci więc nie możesz sprzedać nieruchomości bo kiedyś umrzesz i nie dostaną jej w spadku ???
                                      Dato, nie zrozumiałeś mnie.

Mam nieruchomość, to oczywiście ona jest moja i mogę zrobić z nią co chcę. Mogę sprzedać, mogę dać dzieciakom, fundacji itp.

Ale jeśli bym nieruchomość sprzedał jedynie w tym celu aby jedno z moich dzieci było pominięte w spadku, w dodatku sprzedałbym to bliskiej osobie - w takim przypadku myślę, że na podstawie można by było wnosić o unieważnienie aktu notarialnego.
                                      Ale być może się mylę, bo prawnikiem nie jestem.

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

kazik4x4, to o czym mówisz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_paulia%C5%84ska

ale to nie dotyczy spadków.

Komentarz

• skalar
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 575

Re: z rodzina tylko na zdjęciu.

Zamieszczone przez aro_40
                                          skalar, a kiedy Twój ojciec nabył to mieszkanie? Nie wiem jaki jest status Twojej rodziny (rozwód czy śmierć Twojej matki), ale jesli mieszkanie było kupione w czasie gdy tworzyli jeszcze małżeństwo, to byc może masz jeszcze coś do gadania.
                                          Trochę za mało wiedzy podałeś. Jeśli ojciec kupił mieszkanie gdy był już sam, to nie masz nic do tego co zrobi z tym mieszkaniem.
                                          mieszkanie nabyte przez ojca w 2013 poprzez darowizne ,ojciec po rozwodzie z matką.mieszka sam.
                                          ojciec chce sprzedać bratowej na zasadzie (akt notarialny ale żadnej gotówki)po smierci ojca mieszkanie przejdzie na bratową i mojego brata. przynajmniej tak jakoś kombinują.

Komentarz

• zajas
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 631

mieszkanie nabyte przez ojca w 2013 poprzez darowizne ,ojciec po rozwodzie z matką.mieszka sam.
                                            ojciec chce sprzedać bratowej na zasadzie (akt notarialny ale żadnej gotówki)po smierci ojca mieszkanie przejdzie na bratową i mojego brata. przynajmniej tak jakoś kombinują.
                                            no to chyba tam jeszcze dojdzie służebność....czyli da mieszkanie temu co się nim do śmierci będzie opiekował w zdrowiu i chorobie

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez westwi78
                                              kazik4x4, to o czym mówisz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_paulia%C5%84ska

ale to nie dotyczy spadków.
                                              Nie, nie mówię o skardze pauliańskiej, bo ona dotyczy tylko stosunku dłużnik-wierzyciel

[ Dodano: Pią 14 Lut, 14 11:04 ]
                                              No to na bank należy Ci się zachowek. Bo skoro jest akt notarialny potwierdzajacy sprzedaż, a fizycznie do zapłaty nie dojdzie, to to jest wał.

P.S. My tu chcemy jak najlepiej, ale najlepiej to powie Ci prawnik. 50 zeta, pół godziny i będziesz wiedział na czym stoisz. A moze nawet taka porada będzie za darmo.

Komentarz

• zajas
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 631

No to na bank należy Ci się zachowek. Bo skoro jest akt notarialny potwierdzajacy sprzedaż, a fizycznie do zapłaty nie dojdzie, to to jest wał.
                                                no to bym uważał- tak jak pisałem, może być tam służebność (opieka do śmierci) i w takim wypadku ojciec będzie mógł łatwo odrzucić próbę unieważnienia aktu- wystarczy że np. przed sądem powie że jak był chory to nie chciał nikt iść do apteki/sklepu...

Komentarz

• aro_40
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1529
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

skalar, lepiej udaj się do prawnika, który powie ci na czym stoisz i co jest możliwe a co nie.
                                                  Jakbyś nie chciał korzystać z prawnika w swoim mieście, to jest na przykład coś takiego: http://www.academiaiuris.pl/ albo cos takiego http://www.fupp.org.pl/o-fundacji/historia-i-misja
                                                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                                  _______________________________________
                                                  a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

Pracuję...