Zamieszczone przez mrfazi
z rodzina tylko na zdjęciu.
Zwiń
X
-
jeśli je sprzeda, zanim odejdzie do krainy wiecznych łowów, to nic mu nie zrobisz - to jest jego mieszkanie i może je sprzedać na rzecz Caritasu.
Jest instytucja zachówku, ale działa ona wtedy, kiedy zmarły przepisał wszystko na określone osoby, pomijając swoich najbliższych zstępnych w testamencie. Wtedy od obdarowanych można domagać się zachówku. Ale to działa tylko wobec obdarowywanych, a nie od kupujących.
Prośba o poprawkę jeśli się mylę.
[ Dodano: Czw 13 Lut, 14 10:00 ]
Zamieszczone przez westwi78Pewnie że może sprzedać, w końcu to jego. Jednak to mieszkanie wejdzie do masy spadkowej i będzie miała znaczenie przy zachowku.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
w tym przypadku nie ma chyba co się radzić. spadek - tak, jest ochrona najbliższych (o ile np. dzieci nie wykazały się rażąco złym zachowaniem, co może ustalić sąd - w takich sytuacjach zachówek może zostać anulowany), darowizny - nie jestem pewien. Ale sprzedaż? wydaje mi się, że w żadnym wypadku.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
skalar, do czasu do kiedy twój Tato żyje, moze ze swoim majatkiem zrobić co mu się żywnie podoba (sprzedać, rozdać, darować) i nikt nie ma nic do tego. Jest to jego własność, którą może w sposób dowolny rozporządzać.
Po jego śmierci, sprawa wygląda już tochę inaczej, bo wchodzi tu do gry prawo spadkowe i albo jest dziedziczenie testamentowe (jeśli zmarły pozostawił testament), albo dziedziczenie ustawowe (jeśli testamentu nie ma).
W każdym razie, do czasu śmierci, jego majątek jest TYLKO I WYŁĄCZNIE jego majątkiem i tobie jako dziecku nic do tego.
Mówię oczywiście o jego majątku odrębnym, który nie wchodzi do majatku wspólnego małzonków, bo jeśli chodzi o majątek wspólny, to wtedy decyzję o rozporządzeniu nim muszą podejmować oboje małżonkowie (czyli Tato razem z Mamą), nie zmienia to jednak faktu, że Ty jako dziecko nie masz tu nic do powiedzenia.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Skalar, zawsze możesz wnieść sprawę o unieważnienie aktu notarialnego, ponieważ celem aktu jest tylko i wyłącznie pozbawienie Cię ewentualnego spadku. A to jest sprzeczne z naczelną zasadą sprawiedliwości społecznej.
Można pozbawić ewentualnego spadkobiercę możliwości dziedziczenia, ale musiałby złożyć do sadu wniosek o uznanie cię niegodnym dziedziczenia. Ale żeby Cię uznać niegodnym musiałbyś najpierw np. ojca pobić, okraść, ukraś lub podrobić testament zmarłego itp...
Może też Cię stary wydziedziczyć o ile jesteś:
- narkomanem
- hazardzistą
- alkoholikiem
- prostytuujesz się
- uchylasz się od pracy i pasożytujesz na innych
Jak stary sprzeda mieszkanie i pieniądze przepije albo da pod stołem komuś - to nic nie powąchasz, ale jak zemrze i będzie mieć na kocie to można powiedzieć że je masz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Skalar, zawsze możesz wnieść sprawę o unieważnienie aktu notarialnego, ponieważ celem aktu jest tylko i wyłącznie pozbawienie Cię ewentualnego spadku. A to jest sprzeczne z naczelną zasadą sprawiedliwości społecznej.
Komentarz
-
-
Re: z rodzina tylko na zdjęciu.
Zamieszczone przez skalarmam pytanko,mój ojciec posiada mieszanie i chce je sprzedać mojej bratowej (brata żona) żebym nie mógł dochodzić żadnych praw spadkowych.czy jest taka możliwość??
Trochę za mało wiedzy podałeś. Jeśli ojciec kupił mieszkanie gdy był już sam, to nie masz nic do tego co zrobi z tym mieszkaniem.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez datoZamieszczone przez kazik4x4Skalar, zawsze możesz wnieść sprawę o unieważnienie aktu notarialnego, ponieważ celem aktu jest tylko i wyłącznie pozbawienie Cię ewentualnego spadku. A to jest sprzeczne z naczelną zasadą sprawiedliwości społecznej.
Mam nieruchomość, to oczywiście ona jest moja i mogę zrobić z nią co chcę. Mogę sprzedać, mogę dać dzieciakom, fundacji itp.
Ale jeśli bym nieruchomość sprzedał jedynie w tym celu aby jedno z moich dzieci było pominięte w spadku, w dodatku sprzedałbym to bliskiej osobie - w takim przypadku myślę, że na podstawie można by było wnosić o unieważnienie aktu notarialnego.
Ale być może się mylę, bo prawnikiem nie jestem.
Komentarz
-
-
kazik4x4, to o czym mówisz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_paulia%C5%84ska
ale to nie dotyczy spadków.
Komentarz
-
-
Re: z rodzina tylko na zdjęciu.
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez skalarmam pytanko,mój ojciec posiada mieszanie i chce je sprzedać mojej bratowej (brata żona) żebym nie mógł dochodzić żadnych praw spadkowych.czy jest taka możliwość??
Trochę za mało wiedzy podałeś. Jeśli ojciec kupił mieszkanie gdy był już sam, to nie masz nic do tego co zrobi z tym mieszkaniem.
ojciec chce sprzedać bratowej na zasadzie (akt notarialny ale żadnej gotówki)po smierci ojca mieszkanie przejdzie na bratową i mojego brata. przynajmniej tak jakoś kombinują.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skalarmieszkanie nabyte przez ojca w 2013 poprzez darowizne ,ojciec po rozwodzie z matką.mieszka sam.
ojciec chce sprzedać bratowej na zasadzie (akt notarialny ale żadnej gotówki)po smierci ojca mieszkanie przejdzie na bratową i mojego brata. przynajmniej tak jakoś kombinują.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78kazik4x4, to o czym mówisz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_paulia%C5%84ska
ale to nie dotyczy spadków.
[ Dodano: Pią 14 Lut, 14 11:04 ]
Zamieszczone przez skalarmieszkanie nabyte przez ojca w 2013 poprzez darowizne ,ojciec po rozwodzie z matką.mieszka sam.
P.S. My tu chcemy jak najlepiej, ale najlepiej to powie Ci prawnik. 50 zeta, pół godziny i będziesz wiedział na czym stoisz. A moze nawet taka porada będzie za darmo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4No to na bank należy Ci się zachowek. Bo skoro jest akt notarialny potwierdzajacy sprzedaż, a fizycznie do zapłaty nie dojdzie, to to jest wał.
Komentarz
-
-
skalar, lepiej udaj się do prawnika, który powie ci na czym stoisz i co jest możliwe a co nie.
Jakbyś nie chciał korzystać z prawnika w swoim mieście, to jest na przykład coś takiego: http://www.academiaiuris.pl/ albo cos takiego http://www.fupp.org.pl/o-fundacji/historia-i-misjaIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Komentarz